Su arama yapılmadan önce birçok aşamanın yapılması gerekir. Bu aşamalar hidrojeolojik etüt, zemin etüdü ve yeraltı suyu etütleri aşamalarıdır. Daha sonra su sondajı yapılmalıdır. En verimli yer seçildikten sonra kuyu tasarımına göre sondaj yapılır. Etüt yapılmadan rastgele açılan kuyudan su çıkmazsa bu sizin hem emeğinizi boşa çıkarır hem de boşa yapılan bir masraftır.
Derinde olan sudan en verimli şekilde yararlanmak istiyorsanız sondaj yöntemi ile bunu yapabilirsiniz. Sondaj darbeli, bileşik ve rotari olmak üzere üçe ayrılır. Kombine yöntemi en gelişmiş sondaj yöntemidir. Arazinin durumuna göre, jeolojik özelliklerine göre her iki sondaj yöntemi de kullanılabilir. Sondaj için teklif alırken ucuz olana değil, kaliteye önem vermeniz gerekir. Aksi takdirde çökmelere sebep olabilir. Hem ekonomik hem de uzun ömürlü olmalıdır.
Su insanoğlunun en büyük ihtiyaçlarından biridir. Yaptığımız su israfları sonucu geçmiş dönemlerde su sıkıntısı yaşamamıza sebep olmuştur. Tarımsal arazilerde yaşanan kuraklıklar hepimizi olumsuz etkilemiştir. Bu olumsuzluklar sonucu ciddi çalışmalar başlatılmış, gerek özel sektör, gerekse devlet su işleri büyük maddi harcamalarda bulunmuş fakat gayretler hep boşa çıkmıştır. Bizler su israfından kaçınarak biraz olsun katkıda bulunmalıyız. Bunu önce kendimiz için yapmalıyız.